Μ.Α.
Αν και είναι το πιο φωτεινό σημείο της Μεσογείου - όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί - δεν «λάμπει» παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο παγκοσμίως, στη Δήλο. Ο λόγος για το αρχαίο θέατρο του γενέθλιου τόπου του Απόλλωνα και της Αρτεμης, το οποίο πριν από 25 αιώνες φιλοξενούσε 6.500 θεατές.
Σήμερα ο επισκέπτης στη θέση του μοναδικού στην Ελλάδα αρχαίου θεάτρου από μάρμαρο (το οποίο δεν έχει υποστεί αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων) βλέπει την ορχήστρα (το κέντρο της οποίας θεωρείται το πιο φωτεινό σημείο της Μεσογείου) και μια πλαγιά με χιλιάδες διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, ο αριθμός των οποίων φτάνει τις 4.000 και το βάρος τους αγγίζει τους 303 τόνους.
Η εικόνα του ωστόσο εκτιμάται πως θα αλλάξει μόλις πάρει σάρκα και οστά η μελέτη για τη συντήρηση και αναστήλωσή του που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εκπόνησε ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Ζάμπας με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών για τη διάσωση των αρχαίων ελληνικών θεάτρων Διάζωμα σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή που είναι υπεύθυνη για τις ανασκαφές στο ιερό νησί της Δήλου εδώ και σχεδόν ενάμιση αιώνα. Το κόστος για την υλοποίησή της εκτιμάται στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Στόχος της επέμβασης θα είναι να τοποθετηθούν στις αρχικές τους θέσεις τα διάσπαρτα μέλη, να αποκατασταθεί το ανάλημμα του θεάτρου και να διευθετηθεί η απορροή όμβριων υδάτων ανάμεσα σε άλλες εργασίες που θα ανατρέψουν την άναρχη εικόνα και θα καταστήσουν το μνημείο αναγνώσιμο στους 125.000 επισκέπτες που φτάνουν κάθε χρόνο στο σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Ελλήνων, ενώ δεν θα χρησιμοποιηθεί καθόλου νέο μάρμαρο κατά την αναστήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέατρο είναι μία από τις πολλές «πληγές» που ταλανίζουν τη Δήλο, καθώς στο νησί ο επισκέπτης συναντά τοίχους που καταρρέουν, κονιάματα από τις οικίες που διαλύονται, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά που χάνονται διότι τα μνημεία είναι εκτεθειμένα στον δυνατό άνεμο και την υγρασία.
http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4700629